Okapi činjenice i radni listovi

Okapi dio su obitelji Žirafi. To je artiodaktilni sisavac koji potječe sa sjeveroistoka Demokratske Republike Kongo u središnjoj Africi. Imaju glave kao žirafe, iako su im vratovi kraći. Njihova tijela podsjećaju na konje, a oznake su slične zebri, ali su zapravo najbliže žirafama.

Pogledajte datoteku činjenica u nastavku za više informacija o Okapiju ili alternativno, možete preuzeti naš Okapi radni paket od 26 stranica za korištenje u učionici ili kućnom okruženju.

Ključne činjenice i informacije

Etimologija

  • Uobičajeno ime: Okapi
  • Znanstveni naziv: Okapia johnstoni
  • Razred: Sisavci
  • Porodica: Žirafe
  • Prosječna visina u ramenu: 1,5 do 1,7 metara
  • Prehrana: Biljojedi
  • Stanište: afričke prašume
  • Prosječni životni vijek u zatočeništvu: 30 godina
  • Okapi (Okapia Johnstoni) je također poznat kao šumska žirafa, kongoanska žirafa ili zebra žirafa.
  • Henry Morton Stanley spomenuo je u svom putopisu kada je istraživao Kongo da postoji vrsta magarca kojeg su domoroci zvali atti, a koje su znanstvenici kasnije identificirali kao okapi.
  • Godine 1901. vrsta je službeno priznata kao Okapia Johnstoni, koju je engleski zoolog Philip Lutley Sclater prvi opisao kao Equus Johnstoni.
  • Ime Okapia potječe od imena Lese Karo o'api, dok je specifično ime (johnstoni) u znaku priznanja britanskog guvernera Ugande, Sir Harryja Johnstona, koji je prvi nabavio okapi za znanost iz šume Ituri dok je vraćao grupu Pigmeja u Belgijski Kongo.
  • Godine 1986. Okapia je konačno ustanovljena kao sestrinski rod žirafe na temelju kladističke analize. Dva roda, zajedno s Paleotragom, čine pleme Giraffini.
  • Studija iz 2016. pokazala je da je zajednički predak žirafe i okapija živio prije oko 11,5 milijuna godina.

Fizičke karakteristike

  • Lice, grlo i prsa okapija su sivkastobijeli.
  • Okapi su visoki oko 1,5 metara. Ženke su obično malo teže od 495 do 770 lbs (225 do 350 kilograma), dok su mužjaci teški od 440 do 660 lbs (200 do 300 kg).
  • Uši okapija mogu se rotirati neovisno, tako da životinja može slušati zvukove ispred i iza.
  • Okapi pruge se ponekad nazivaju prugama 'prati me', jer podebljani uzorak olakšava teletu da slijedi svoju majku kroz mračnu prašumu.
  • Samo muški okapi nose rogove.
  • Okapijev tamni jezik dovoljno je dug da dopre do očiju i ušiju.

Osobine ponašanja i prilagodba

  • Okapi pokazuje nekoliko prilagodbi svom tropskom staništu. Veliki broj štapićastih stanica u mrežnici olakšava noćni vid, a imaju i dobro razvijen njuh.
  • Također, velike slušne bule omogućuju snažno čulo sluha.
  • Zubi su s niskom krunom i finim kvrgama i učinkovito rezano nježno lišće.
  • Poznato je da okapi ima veliki cekum i debelo crijevo koji pomažu u probavi mikroba, a brza brzina prolaska hrane omogućuje nižu probavu stanične stijenke nego kod drugih preživača.
  • Okapi su usamljene životinje iako majke često lutaju sa svojim potomcima.
  • Zbog svog izvrsnog njuha, okapi mogu utvrditi je li tamo bio još jedan okapi njušeći zemlju.
  • Mužjaci također obilježavaju svoj teritorij prskanjem mokraće. Normalno tihe, ženke okapija izgovaraju samo kad su spremne za razmnožavanje.
  • Okapi su biljojedi, hrane se lišćem drveća i pupoljcima, travama, paprati, voćem i gljivama, gdje koriste svoje 18-inčne jezike kako bi selektivno tražili odgovarajuće biljke.
  • Poznato je da okapi jedu glinu i spaljeni drveni ugljen, vjerojatno zbog minerala. I baš kao žirafe, ovce i koze, okapi su preživači.
  • Okapi se u zatočeništvu hrane sijenom i peletima lucerne, lisnatim bagremovim granama, mrkvom i jamom.

Stanište

  • Stanište okapija je u tropskoj prašumi u sjeveroistočnoj regiji Demokratske Republike Kongo (bivši Zair).
  • Gustoća naseljenosti okapija u prosjeku iznosi 0,53 životinje po četvornom kilometru u mješovitim šumama Cynometra.
  • Manje populacije postoje zapadno i južno od DRC-a. Također su česti u područjima Wamba i Epulu. Okapi je izumro u Ugandi.

Okapis tajna komunikacija

  • Istraživači zoološkog vrta San Diega otkrili su da okapi imaju tajni jezik.
  • Istraživači prilično često čuju kašalj, blejanje i zvižduke. Osim toga, koriste i druge pozive s vrlo niskim frekvencijama.
  • Ti su pozivi zapravo toliko niski da ih ljudi uopće ne mogu čuti, oni postaju čujni samo pomoću infrazvučne tehnologije.
  • Okapi majke zovu svoje bebe niskim pozivima. U ovoj situaciji, mama se može 'prijaviti' sa svojim potomcima bez upozorenja potencijalnih grabežljivaca. Predatori ostaju nesvjesni jer ne mogu čuti niske tonove.

Životni ciklus i reprodukcija

  • Prema Animal Planetu, okapi se pare tijekom cijele godine, a parenje je posebno uobičajeno u svibnju i lipnju te ponovno u studenom i prosincu.
  • Mužjak i ženka okapija dovoljno su stari da se razmnožavaju do svoje dvije godine.
  • Mužjak i ženka počinju udvaranje kružeći, mirišući i ližući se. Mužjak svoju dominaciju pokazuje tako što ispruži vrat, zabaci glavu i jednu nogu strši naprijed. Nakon toga slijedi montaža i kopulacija.
  • Ženke obično rađaju jedno tele nakon razdoblja trudnoće od oko 450 dana.
  • Prosječno tele teži od 30 do 65 funti pri rođenju. Tele može stajati samo 30 minuta nakon rođenja i tada će početi dojiti.
  • Mladi okapi obično provode svoja prva dva dana nakon rođenja prateći svoje majke uokolo, ali onda idućih nekoliko mjeseci provode skrivajući se u gnijezdu.
  • Nakon što je parenje završeno, mužjak i ženka okapija općenito idu svojim putem.

Prijetnje i očuvanje

  • Glavne prijetnje okapiju uključuju gubitak staništa zbog sječe i naseljavanja ljudi.
  • Lov na meso i kožu također brzo smanjuje populaciju. U lipnju 2012. banda krivolovaca napala je sjedište rezervata divljih životinja Okapi, ubili su svih 14 okapija u svom centru za uzgoj.
  • Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) službeno je klasificirala okapi kao 'Ugroženo'. To je zato što se procjenjuje da je stopa pada stanovništva premašila 50 posto u posljednje 24 godine.

Okapi radni listovi

Ovo je fantastičan paket koji uključuje sve što trebate znati o Okapiju na 26 detaljnih stranica. Ovi su Okapi radni listovi spremni za korištenje koji su savršeni za podučavanje učenika o Okapi koji su dio obitelji Giraffidae. To je artiodaktilni sisavac koji potječe sa sjeveroistoka Demokratske Republike Kongo u središnjoj Africi. Imaju glave kao žirafe, iako su im vratovi kraći. Njihova tijela podsjećaju na konje, a oznake su slične zebri, ali su zapravo najbliže žirafama.



Potpuni popis uključenih radnih listova

  • Okapi činjenice
  • Okapi kartice
  • Fizička privlačnost
  • Word Connect
  • Okapi svijet
  • Taksonomija Okapija
  • Okapi Islander
  • Činjenica ili blef
  • Nabavite Word
  • IGRE
  • Pruge i mrlje

Povežite/citirajte ovu stranicu

Ako referencirate bilo koji sadržaj na ovoj stranici na vlastitoj web stranici, upotrijebite kod u nastavku da navedete ovu stranicu kao izvorni izvor.

Okapi činjenice i radni listovi: https://kidskonnect.com - KidsKonnect, 26. srpnja 2018

Veza će se pojaviti kao Okapi činjenice i radni listovi: https://kidskonnect.com - KidsKonnect, 26. srpnja 2018

Koristite uz bilo koji nastavni plan i program

Ovi su radni listovi posebno dizajnirani za korištenje s bilo kojim međunarodnim kurikulumom. Možete koristiti ove radne listove takve kakve jesu ili ih urediti pomoću Google Slidesa kako biste ih učinili specifičnijim za vaše vlastite razine sposobnosti učenika i standarde kurikuluma.